Nu har vi glädjen att berätta att Champagne Joseph Desruets hade världspremiär 21 oktober för sin helt nya M&T I – Cuvée Authentique Extra Brut.

Vi är stormförtjusta i denna Cuvée från Hautvillers i Grand Vallée de la Marne som tillverkas 960 flaskor av i år.  Vi tror att den passar perfekt för de kräsna svenska smaklökarna. Smaken är fräsch och inte för tung, som ett krispigt höstäpple med delikata toner av honung, aprikos och persika och en doft av brioche. Moussen är fin och eftersmaken är lång.

Enligt vår mening har den en perfekt avvägd lätt sötma och syra med en dosage på 4 gram socker per liter och en härlig kombination av 50 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay och 20 % Pinot Meunier.

Joseph Desruets är en småskalig producent med endast 2,2 hektar odlingsmark som bearbetas utan bekämpningsmedel och med champagner som tillverkas med producentens egna druvor, så kallat Récoltant Manipulant (RM).

Unikt för Desruets är att all pressning sker i den för Champagne äldsta nu använda ekpressen, från 1888, och den första jäsningen sker helt spontant och utan chaptalisering (d.v.s. inget extra socker tillsätts i musten).

Authentique jäses malolaktiskt, en process där äppelsyran omvandlas till mjölksyra. Lagringen på jästfällning sker därefter i minst 30 månader i husets källare.

Du kan beställa Authentique på Systembolaget idag för 385 kr/flaska: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/mt-i-7826501/