Producenten Èric Taillet kännetecknas av Champagner med ytterst hög kvalitet och elegans – och kanske mest av allt – kärleken till druvan Pinot Meunier. Éric verkligen brinner för Pinot Meunier, vilket visar sig både den egna champagneproduktion och i engagemanget i Meunier Institut.

 

Eric tog över hantverket av sin far som sedan 1961 tillverkat viner på de 5,7 hektaren vinareal i Baslieux-sous-Chatillon i Marndalen.

Familjen Eric Taillet har flera Champagner som fått uppmärksamhet av bland andra tidskriften Munskänken, Matgeek, Mat- och dryckguiden och sommelier Andreas Larsson.

Tirage är stolta över att kunna presentera detta urval från Éric Taillets exklusiva portfölj av viner:

 

 

Exlusiv’t

Exlusiv’t är en Bland de Meunier (100 % Pinot Meunier) som tillverkas helt och hållet med producentens egna druvor enligt Récoltant Manipulant (RM) med en dosage på 6 g/l. 

 

Exlusiv’t är härligt krispig med frisk blommighet och citrusinslag samtidigt som den erbjuder ett djup, komplexitet och fyllighet med inslag av choklad och vanilj.

Champagnen görs med stor omsorg med 70 % av årets skörd och 30 % av lagrade réserveviner från fem olika årgångar (2011-2012-2013-2014-2015).

 

 

Mat- och dryckguiden om Exlusiv’t

Mat- och dryckguiden gav Exlusiv’t 9 av 10 i betyg:

”En fruktig och balanserad champagne med förhållandevis låg syra vilket vi uppskattar. Dosagen är 6 gram per liter och det är med hjälp av en riktigt fin balans som man lyckas balansera mellan torrhet, sötma och syra vilket resulterar i ett bra betyg.

Läs recensionen på Mat- och dryckguidens blog.

Matgeek om Exlusiv’t

Matgeek, som är en av Sveriges största influencers på YouTube inom mat och dryck (nära 300 000 följare). testade Éric Taillet Exlusiv´t och blev imponerad:

”Den här är ruskigt, ruskigt bra. Jag är så nöjd med den.

https://www.youtube.com/watch?v=7A-kAHidVJc&feature=emb_title

Munskänken om Exlusiv’t

När tidskriften Munskänken recenserade Exlusiv’t 2020 gav de champagnen 15,5 p i betyg och ansåg det vara ett ”högklassigt vin” . hade de följande att säga:

”Frisk citrusdoft med rostad karaktär, inslag av mineral, lagerblad, cykelaffär, Nickel och mörka bär. Fyllig, lite dov smak av björnbär…”

Läs mer på vintesten.se.

Exlusiv’t på Systembolaget

Sur le Grand Marais

Sur le Grand Marais är den yttersta höjden av Èric Taillets champagner.

Champagnen är en Brut Nature mixed vintage 2012/2013 som består av 90 % Pinot Meunier och 10 % Chardonnay som vuxit på stockar planterade 1986 av Eriks far.

Båda druvsorterna i Sur Le Grand Marais växer tillsammans på samma plot i dalen i Valleé du Beival.

 

Guldmedalj i Vinordic Wine Challenge 2020

I 2020 års omgång av Vinordic Wine Challenge vann vi guldmedalj i den mest exklusiva klassen – champagner 400+ kr.

I tävlingen blindtestar några av Sveriges främsta vinexperter viner i en mängd kategorier däribland högklassiga champagner. Guldmedaljen är särskilt smickrande med tanke på att toppchampagner som Deutz Brut Classic och Taittinger Brut Millésimé 2013 tog silver, respektive brons i samma klass.

Juryns beskrivning löd:

”Sur Le Grand Marais doftar kanderad citrusfrukt, färsk vit frukt och tryffel. Smaken är fräsch och optimalt balanserad. Passar bra till grillad fisk och skaldjur. ”

Andreas Larsson om Sur le Grand Marais

Även Andreas Larsson, en svensk sommelier och vinskribent som blev världsmästare i Sommelier-VM 2007 uppskattade Sur le Grand Marais i sitt test på webbplatsen Blind Tasted från 2017:

”Fine lively mousse… at first showing plenty of fruitiness but with som erasion showing more autolytics notes with some floral hints, fresh butter and ripe citrus… pinot aromas of plum and red berrys…bone dry…”

https://www.youtube.com/watch?v=mUF-k-rT5ig

Munskänken om Sur le Grand Marais

När tidskriften Munskänken recenserade Sur le Grand Marais 2020 gav de champagnen 15 p i betyg och ansåg det vara ett ”högklassigt vin”. De hade de följande att säga:

”Medelstor, lite jordig och brödig doft med inslag av cognac, nougat, äpple, mango, boysenbär, mullbär, läder och ett stänk fönsterputs. Kraftigt, fruktigt anslag av röda bär,…”

Läs mer på vintesten.se.

 

Köp på systembolaget